Ev Su Arıtma Giriş

Ev su arıtma sistemleri genellikle üç kategoriye ayrılabilir:
  • Su yumuşatıcılar
  • Ters osmoz arıtma sistemleri
  • Kullanım noktası filtreleri

Su yumuşatıcılar, tipik olarak, bazı problemler ortaya çıkaran, ancak genellikle bir sağlık sorunu olmayan bir sıkıntı olarak görülen “sert su” problemini çözmek için kullanılır. Sert su, çözünmüş kalsiyum karbonat ve / veya magnezyum karbonat katılarını içeren sudır. Sert sudan kaynaklanan en yaygın problemler sabunların, deterjanların ve şampuanların etkinliğinin azalmasıdır. Sert su aynı zamanda, genellikle kireç tortusu olarak adlandırılan sıhhi tesisat armatürleri ve demirbaşları üzerinde katılaşan karbonatlara da yol açacaktır. Şiddetli durumlarda, kireç tortuları, su vanaları ve cihazları, özellikle su ısıtıcıları ve kazanları ile karışacaktır. 
Ters ozmoz ve kullanım noktası filtreleri, su kalitesini artırmak için sudaki kirleri, kimyasalları, bakterileri, vb.
  • Su Yumuşatıcılar 
  • Ters Ozmoz Arıtım Sistemleri 
  • Kullanım Noktası Filtreleri 
  • Su kullanımı 
  • Su Arıtma ve Kuraklık Cevabı 
  • Su Arıtma ve Enerji Kullanımı 
  • Satın Alma İpuçları 

Su Yumuşatıcılar


su yumuşatıcıKuzey Amerika'nın parçaları Sık sık “sert su” olarak adlandırılan şeylere sahip olmak ve bu alanlarda yaşayan insanlar, sert suyun yarattığı problemlerle baş ederler. Pek çok Amerikalı, sert suya sahip olduklarını düşünürken, evlerin yarısından azının aslında bu problemi yaşadığı biliniyor. Genel olarak, 7 sertlikteki sertliğin (120 ppm) üzerindeki su, orta derecede sert su olarak kabul edilir. Su kalitesinin 10 taneden daha büyük olması (171 ppm) çok sert su olarak kabul edilir; Bazen zaman içinde su aletleri ve ekipmanında ciddi hasara neden olur. Su tedarikçiniz veya acenteniz size sunduğu suyun tipik sertliğini anlatabilir, ancak suyun kalitesi yıl boyunca değişmektedir. Su ısıtıcıları ve kazanlarda bulunan sert su birikintileri, enerji kullanımında% 25 ve daha fazla artışa neden olan enerji verimsizliğine neden olabilir.
Su yumuşatma su içinde bulunan kalsiyum ve magnezyum minerallerinin değişimini içerir - bu da sertliğe (sodyum veya potasyum) (daha az yaygın) neden olur. Su yumuşatıcı, günlük olarak sert su galonundan sonra galon işledikçe, yumuşatıcı maddenin arıtma kabiliyeti tükenir ve yeniden şarj edilmeli veya yeniden üretilmelidir. Bu işlem tuzları temizlemek ve yıkamak için su kullanır. Ünitenin yenilenmesi, “tuzlu su” olarak adlandırılan, kanalizasyondan veya bir septik sistem içine atılması gereken çok miktarda sodyum bakımından zengin su kullanır.  
Su yumuşatıcıları, sert suyun etkilerini hafifletmek için mükemmel bir çözüm sunarken, tuzlu suyun bertarafı, özellikle atık su ajansının geri kazanılan (veya geri dönüştürülmüş) suyu bir araç olarak ele aldığı ve dağıttığı atık su çıkışının kalitesini olumsuz yönde etkileyebilir. İçme suyu talebini dengelemek. Bazı kurumlar, su yumuşatıcılarından gelen tuzlu suların, geri kazanılan suyun kalitesini bozduğunu ve sulama için kullanımını daha az arzu edilebilir hale getirdiğini iddia ediyorlar; Diğerleri ise bu iddiayı tartışmaya devam ediyor. Çevresel kaygılara cevaben, potasyumlu su yumuşatıcıları tuzlara bir alternatif sunar, ancak potasyumun da bazı zararlı çevresel etkileri vardır. 
Özetle, sudaki kalsiyum karbonat, sıhhi tesisat sisteminizde ve su cihazlarında bazı olumsuz etkilere neden olabilir. Ev sahibi, yumuşatıcının sağladığı faydalara karşı bir su yumuşatıcıyı satın alma ve muhafaza etme faydalarını ve maliyetlerini değerlendirmelidir. Birçok ev su yumuşatmasından yararlanırken, pek çok evde maliyetlerden daha fazla fayda sağlanamaz. Su arıtma konusunda karar vermeden önce su sağlayıcınıza danışmanız önemlidir.

Ters Ozmoz Arıtım Sistemleri


ters osmozTers ozmoz (RO), bir taraftan çözünmeyi tutan ve arıtılmış suyun diğer tarafa geçmesini sağlayan bir membrandan suyu zorlamak için basınç kullanan bir ayırma ve su arıtma işlemidir. Daha formal olarak, bir çözücüden, bir ozmotik basıncın üzerinde bir basınç uygulayarak, bir düşük erime yoğunluğuna sahip bir bölgeye bir çözücüden yüksek bir çözünmüş konsantrasyon bölgesinden zorlama işlemidir.
Ters ozmoz için kullanılan membranlar, çoğu ayrışmanın meydana geldiği polimer matrisinde yoğun bir bariyer tabakasına sahiptir. Çoğu durumda, zar, çözünen maddelerin (örneğin, tuz iyonları) geçişini önlerken sadece suyun bu yoğun tabakadan geçmesine izin verecek şekilde tasarlanmıştır. Membranlar sudan filtre edilen madde ile tıkandıkça, filtreyi temizlemek için sistem durulama döngüsünden geçmelidir. Durulama döngülerinde kullanılan su, sistemin ürettiği filtrelenmiş su miktarının% 25 ila% 75'ine eşit olabilir. Su suyunu en aza indirgemek için RO suyunun kullanılması önemlidir, çünkü üretilen her bir galon su, 1,75 galonluk içilebilir su için girdi gerektirebilir.

Kullanım Noktası Filtreleri


kullanım noktası filtresiTek bir musluğa bağlanan veya bir dağıtıcıya filtre suyunu bağlayan küçük su filtrelerine kullanım noktası filtreleri denir. Bu cihazlar öncelikle klor ve kurşun gibi kimyasalları ve metalleri uzaklaştırmak için kullanılır. Su filtreleri, zararlı madde durumunda veya estetik nedenlerle önleyici sağlık nedenleri için, içme suyunun tadını, rengini veya kokusunu iyileştirmek için kullanılabilir.
Granül aktif karbon filtreler, metalik alaşımlı filtreler, mikro gözenekli seramik filtreler ve karbon blok reçinesi de dahil olmak üzere evde kullanılmak üzere bir dizi farklı filtre tipi mevcuttur.

Su kullanımı


Arıtma prosesinde su tüketen ev su arıtma sistemleri ters ozmoz sistemleri ve su yumuşatıcılarıdır. Mutfak lavabosu musluğuna bağlanan kullanım suyu filtreleri su tüketmez.
Ev su arıtma sistemi tarafından tüketilen su miktarı, sistemin tipine ve boyutuna bağlı olarak değişecektir. Üretici su tüketimi değerlerini sağlayabilmelidir.
Amerikan Su İşleri Derneği Araştırma Vakfı için yapılan konut su kullanımı ile ilgili bir çalışmada, çalışma evlerinin% 8'i, bazı tüketim tüketen bir ev su arıtma sistemi ile donatılmıştır. Bu tedavi sistemlerinde muazzam değişkenlik vardı. Tüketim kullanımı günde 1.0 galon (3.8 L) ve 74.0 galon (280 L) su arasında değişmektedir. Ev su arıtma sistemi ile donatılmış evlerde ortalama su kullanımı günlük hane başına 15.8 galon (59.792) idi (Mayer, et al. 1999). Bu, ev su arıtma sisteminden beklenebilecek bir dizi su kullanımı sağlar.

Su Arıtma ve Kuraklık Cevabı


Kullanım noktası filtreleri gibi birçok ev su arıtma sistemi su tüketmez ve bu nedenle en iyi kullanım uygulamaları ve kuraklık eylemlerinin konusu değildir. Aşağıdaki bilgiler sadece ters ozmoz sistemleri ve bazı su yumuşatıcıları gibi su tüketen ev su arıtma sistemlerine ilişkindir.
Eğer su yumuşatıcı veya ters ozmoz sisteminiz varsa, arıtma sürecinde su tüketiyorsanız, kuraklık sırasında sadece 2 seçeneğiniz vardır:
  1. Sistemi açık bırakın; veya
  2. Sistemi kapat.
Çoğu sistemde, arıtma sürecinde tüketilen su miktarını azaltamayacaksınız.
Sistemden ayrılmayı tercih ederseniz, çok az su kullanımı olduğunda, rejenerasyon ve temizleme işlemlerinin (arıtma sisteminin su tüketen elemanlarının) gece boyunca 2: 00-17: 00 arasında gerçekleşecek şekilde programlandığından emin olun. evin içinde.
Sistemi kapatırsanız, tekrar açmaya yönelik komplikasyonlar olabilir. Bu işlemle ilgili sorularınız için kullanım kılavuzuna bakın veya sistem satıcısına başvurun.

Su Arıtma ve Enerji Kullanımı


Göründüğü kadar garip, bazı ev su arıtma sistemleri enerji kullanıyor. Arıtma prosesinde enerji kullanan ev su arıtma sistemleri ters ozmoz sistemleri ve su yumuşatıcılarıdır. Mutfak lavabosu musluğuna bağlanan kullanım suyu filtreleri herhangi bir enerji tüketmez.
Su yumuşatıcılar ve ters ozmoz sistemleri, enerji kullanımında farklılık gösterir. Her iki sistemde de, yıkama ve rejenerasyon için suyun pompalanması için enerji kullanılır. Kullanılan enerji miktarı, sisteme, tedavi edilen suyun kalitesine ve evde kullanılan su miktarına bağlıdır. Herhangi bir su arıtma sistemi veya su yumuşatıcı satın almadan önce satıcıdan enerji tüketimi bilgisi talep ettiğinizden emin olun.
Şiddetli sert su ortamlarında, su yumuşatıcıları, brülörden suya ısı transferini engelleyen kireç veya kireç birikmesini önleyerek, su ısıtıcılarının ve kazanların uzun süreli enerji verimliliğini arttırabilir. 

Satın Alma İpuçları

Buradaki bilgiler, satın almadan önce tedavi ve ekipman ihtiyacının değerlendirilmesinde bireylere rehberlik etmek için sunulmuştur. Üreticilerin ve bayilerin tüketicilerin anlayabileceği bir şekilde sorulara cevap vermeye istekli olmaları, onlara bilinçli kararlar ve kararlar vermelerine yardımcı olacaktır.
  • Tedavi ekipmanı sudan ne çıkarmalı? 
  • Tedavi ihtiyacını değerlendirmek için hangi su testleri yapılmalıdır? 
  • Ekipman satıcıları tarafından sağlanan ücretsiz su testleri doğru mu? 
  • Bu su kalitesi problemi tüm ev ya da sadece tek musluk işlem gerektirir mi? 
  • Tedavi prosedürleri ve ekipmanı hakkında ikinci bir görüş gerekli midir? 
  • Ürünler ve üreticiler bağımsız testlerle derecelendiriliyor mu? 
  • Bir üretici veya satıcıda neleri arayayım? 
  • Satın almadan önce ekipmanı kiralamalı mıyım? 
  • Şişelenmiş su tercih edilir mi? 
  • Tedavi ekipmanının çalıştırılması ve bakımı konusunda neler var? 
  • Doğru çalışmayı sağlamak için hangi test veya izleme ekipmanına ihtiyaç vardır? 
  • Bu ekipmanla hangi hizmet aralıkları ve maliyetleri dahil edilir? 
  • Ünite günlük ihtiyaçlarım için yeterince arıtılmış su üretecek mi? 
  • Ekipman için beklenen ömür nedir? Garanti ne kapsamaktadır? 
  • özet 
  • Mevcut Su Arıtma Prosesleri
  • Aktif karbon 
  • İyon değişimi 
  • Ters osmoz 
  • Damıtma 
  • Kimyasal Oksidasyon 
  • Morötesi radyasyon 
  •  
Su kirliliği raporları, hem kamu hem de özel sektördeki tüm su kaynaklarının güvenliği konusunda tüketici bilincini ve kaygılarını artırdı. Ev su arıtma ekipmanlarının üreticileri ve satıcıları, güvenli olmayan suyun algılanmasına yanıt vermektedir. Giderek artan sayıda üretici, suyu güvenli hale getirmeye söz veren sürekli genişleyen ürün yelpazesi ya da "saf". Tüketici, tedavi yöntemlerini ve ürünlerini seçerken iddiaları ve destekleyici verileri gözden geçirmek üzere bırakılmıştır.
Kentler, kamu hizmetleri veya kırsal su bölgeleri gibi kamu su tedarikçileri, federal ve devlet güvenli içme suyu kriterlerini karşılamalı ve sağlığı etkileyen bir kirletici standardı aştığı tespit edilirse tüketicileri bilgilendirmelidir. Bazı durumlarda tedarikçinin alternatif bir su kaynağı sağlaması gerekebilir.
Öte yandan özel su kaynakları düzenlenmez veya test edilmez. Özel kuyuya sahip bireyler, su kaynağını kirlenmeden korumak, güvenliğini sağlamak için test yapmak ve gerektiğinde tedaviyi seçmekle sorumludur.

Tedavi ekipmanı sudan ne çıkarmalı?

Ev su arıtma ekipmanları ile gerçekleştirmek istediğiniz şey hakkında spesifik olun. Spesifik kontaminantları tanımlamak ve değerlendirmek için bağımsız su testlerine güvenin. İddialara bakılmaksızın her şeyi çözen veya her su problemini çözen tek bir cihaz veya yöntem yoktur. Her durumda, genellikle her şeyi kaldırmak gerekli değildir.
Yaygın olarak mümkün olduğu kadar saf olan üçlü damıtılmış veya deiyonize su, malzemelerin çözülmesinde agresiftir ve düz, tatsız bir tada sahiptir. Ayrıca plastikten, kauçuktan ve diğer malzemelerden lezzetleri toplamaktan kaçınmak için cam veya yüksek kaliteli paslanmaz çelikten deiyonize veya damıtılmış su bulunmalıdır.

Tedavi ihtiyacını değerlendirmek için hangi su testleri yapılmalıdır?

Testler yüzlerce kontaminant için yapılabilir, ancak bunlar pahalıdır ve sağlığı etkileyebilecek her şey için rutin bir test yoktur.
Özel su kaynakları için, bakteri ve nitrat için yıllık bir test tavsiye edilen minimumdur. Siz, kullanıcı, diğer kirletici maddelerin bir endişe kaynağı olup olmadığına karar vermeli ve uygun testleri aramalıdır. Arzın yakınında, yerel olarak bulunanlarda veya suda bulunabileceğine inandığınız diğer kirleticilerde kullanılan kirletici maddeleri test etmek akıllıca olacaktır.
Kamu su kaynakları düzenli olarak test edilir ve test sonuçları tedarikçiden alınabilir. Bu testler mükemmel bilgi kaynaklarıdır, çünkü bunlar düzenli olarak tekrarlanır. Tek bir test, ekipmanın faydalı ömrü boyunca ortalama su kalitesini temsil etmeyebilir, bu nedenle zaman içindeki bir kaydı belirlemek önemlidir.
Özel su kaynakları için su testi yapmak için sahibi veya kullanıcısı sorumludur. Sahiplerin, başka bir kalifiye laboratuardan ikinci bir test yaparak ekipman seçme ve boyutlandırma için kullanılan tüm testleri doğrulamaları tavsiye edilir.

Ekipman satıcıları tarafından sağlanan ücretsiz su testleri doğru mu?

Suyun güvenli olup olmadığını belirlemek için tek bir test yoktur. Su arıtma satıcılarının çoğu evde veya laboratuarda ücretsiz testler yapabilmesine rağmen, testler normalde sertlik, pH, demir, manganez, sülfür ve toplam çözünmüş katı maddeler gibi rahatsız edici kirleticiler içindir. Bazen bir satıcı da nitratı test edebilir. Nadiren herhangi bir test, Güvenli İçme Suyu Yasası (SDWA) standartlarının kapsadığı tüm kirletici maddeleri içerir.
Örnek olarak, pestisitler veya uçucu organik kimyasallar için testler, özel laboratuvar prosedürleri gerektirir ve nadiren ekipman satıcıları tarafından sağlanır. Ücretsiz testler, rahatsız edici birçok sorun için tedaviyi seçmekte sakınca yoktur, ancak suyun içilmesi güvenli olup olmadığını anlamak için gereken tüm bilgileri sağlamamaktadır. Rahatsızlık durumunda bile ikinci bir doğrulama testi yapmak isteyebilirsiniz.
Vicdansız satış temsilcileri dikkat edin. Bazı satış görevlileri yerinde testler yaparlar ve “test” olarak adlandırırlar. Bu gösterimler tipik olarak su içinde çökeltilerin oluşmasına veya renk değişikliklerinin meydana gelmesine neden olur. Sert su veya demir ile dramatik olmasına rağmen, ne kadar kirletici maddenin bulunduğunu ölçmede genellikle anlamsızdırlar. Ancak satış görevlileri potansiyel alıcıları ikna etmeye çalışabilirler, bunlar su arıtma ekipmanlarını satın almak için iyi sebeplerdir. Alıcılar, ekipmana ya da su arıtma hizmetlerine yatırım yapmadan önce bağımsız bir kaynaktan onaylama konusunda ısrar etmelidir.

Bu su kalitesi problemi tüm ev ya da sadece tek musluk işlem gerektirir mi?

Demir, manganez, sertlik, pH ve koku gibi çoğu sıkıntı problemi, tüm ev veya giriş noktası çözümlerini öneriyor. Nitrat ve kurşun gibi sağlığı etkileyen bazı kirletici maddeler sadece içme ya da yemek pişirmek için kullanılan su için bir sorundur, bu nedenle günde birkaç galonu tedavi eden ayrı bir muslukta kullanım noktası ekipmanı yeterlidir.
Bakteri ve bazı organik kirletici maddeler gibi diğer kirleticiler, banyo veya diğer su kullanımları sırasında maruz kalmayı önlemek için giriş noktası ekipmanı gerektirecektir.

Tedavi prosedürleri ve ekipmanı hakkında ikinci bir görüş gerekli midir?

Önerilen su arıtma ekipmanı hakkında ikinci bir görüş düşünün. Hangi tedavi prosedürü ve ekipmanının önerildiğini öğrenmek için en az bir ek satıcıya danışın ve sorular sorun. En az iki marka karşılaştırın ve Tüketici Raporları Satın Alma Kılavuzları gibi diğer referanslara danışın.

Ürünler ve üreticiler bağımsız testlerle derecelendiriliyor mu?

Kâr amacı gütmeyen bir kuruluş olan Ulusal Sanitasyon Vakfı (NSF), içme suyu arıtma ekipmanlarını etkileyen aşağıdaki standartları oluşturmuştur.
STD 42 İçme Suyu Arıtma Üniteleri - Estetik Etkiler 
STD 44 İyon Değiştirici Su Yumuşatıcıları 
STD 53 İçme Suyu Arıtma Üniteleri - Sağlık Etkileri 
STD 58 Reverse Osmosis İçme Suyu Arıtma Sistemleri 
STD 62 Damıtma Üniteleri
NSF tarafından minimum gereksinimleri karşılamak için test edilen veya değerlendirilen ürünler, ürünler için NSF liste işaretini veya ürünler için reklam literatüründe gösterme hakkına sahiptir. Geçerli standardı karşılayan üreticiler ve modeller, yılda iki kez yayınlanan bir girişe dahil edilmiştir.
NSF listesi, elektrikli ürün güvenliği için Underwriters Laboratory'ye (UL) benzer. Mevcut NSF sertifikasyon listeleri NSF web sitesini ziyaret ederek elde edilebilir .
Su Kalitesi Derneği (WQA), içme suyu arıtma ünitelerini uygun standartlara göre değerlendiren ve onaylayan kar amacı gütmeyen bir sivil toplum kuruluşudur. Farklı teknolojilere yönelik eğitim ve sertifikalı ürün listeleme için tüketiciler WQA web sitesine gidebilirler 
EPA, bir EPA üretim tesisi numarası ve ürün kayıt numarası göstermek için Federal İnsektisit, Fungicide Rodenticide Act (FIFRA) altında kontrol edilen aktif içerik maddeleri içeren ürünler gerektirir. Bu EPA numaraları, ekipmana eklenen aktif içeriğin FIFRA yönetmeliklerine uygun olduğu anlamına gelir. EPA, ekipmanın performansını test etmez veya değerlendirmez, bu yüzden EPA kaydını ürün testi olarak yorumlamayın.
Ürünün hangi standartları karşıladığını satış temsilcisine sorun. İhtiyacınız olan ya da kaldırmak istediğiniz belirli kirletici maddelerin giderildiğini gösteren test sonuçlarından da isteyin. Üçüncü taraf kuruluşlar tarafından yapılan testler (sunulan tüm ilgi alanlarına nötr olan ve güvenilenler) ekstra güven sağlamalıdır.
Bazı şirketler, ürünleri hakkında asılsız beyan ve iddialarda bulunabilirler. Doğru olamayacak kadar iyi geliyorsa, bunundoğru olmadığı güçlü bir ihtimal vardır .

Bir üretici veya satıcıda neleri arayayım?

Her zaman servis, tamir veya yedek parça temin edebilecek saygın bir yerel şirketten ve kendi ürünlerinin yanında duran imalatçılardan su arıtma ekipmanı satın almaya çalışın. Tamir veya servis gerektiğinde, daha sonra iş dışı bırakılabilecek bayiler veya üreticilerden kaçının.
"Günümüzün özel" i ile yüksek basınçlı satış elemanından kaçının. Özel gün almak için o gün kaydolmanız gerekiyorsa, baskı altındasınız demektir. Etrafında olmayı bekleyen yerel tüccarlar, tüketicilerin karar vermeye zaman ayırmadığını düşünmüyor. Yardıma ihtiyaç duyduğunuzda orada olmak niyetindeler, bu yüzden önümüzdeki hafta veya gelecek ay bugün satın alsanız, çok az fark yaratır.

Satın almadan önce ekipmanı kiralamalı mıyım?

Satın almadan önce ekipman kiralamak veya kiralamak çeşitli avantajlara sahiptir. Satın almadan önce su arıtma ekipmanının sahibi olma, işletme ve bakım sorumluluğu konusunda deneyim kazanacaksınız. Kiralama, su kalitesini iyileştirmek için geçici veya kısa süreli bir ihtiyaç için de ideal bir çözümdür.
Kiralama veya kira sözleşmesinin şartlarını anladığınızdan emin olun. Ekipmanı kiralarken veya kiralarken ne tür sorular sormalısınız: Bakımdan kim sorumludur? Minimum kiralama süresi nedir? Satın almaya karar verirsek, kira bedeli alım fiyatına uygulanır mı? Sigortadan kim sorumludur?

Şişelenmiş su tercih edilir mi?

Mağazadan veya bilinen bir güvenli kaynaktan gelen şişelenmiş su, satın alınacak, işletilecek ve bakımı yapılacak hiçbir ekipmanın avantajlarını sunmaz ve iyileştirilmiş kalite için uzun bir taahhütte bulunmaz. Bir bebek, nitrat standardına veya diğer durumlara uyan suya ihtiyaç duyduğunda, konuklar geldiğinde mükemmel bir geçici seçenektir. Su kullanımının düşük olduğu uzun bir süre boyunca bile ekipmana sahip olmaktan ve ekipmanı korumaktan daha uygun maliyetli olabilir.

Tedavi ekipmanının çalıştırılması ve bakımı konusunda neler var?

Hemen hemen tüm su arıtma ekipmanı bakım ve servis gerektirir. Sahip olduğunuz daha fazla tedavi cihazı, daha büyük sorumluluk.
Son yıllarda, imalatçılar, meşgul sahibine ekipmanı çalıştırma ve bakımını yapma konusunda yardımcı olmak için daha fazla otomatik ve kendi kendini izleme özellikleri sunuyor. Alışılmadık bir şekilde adanmış olmadıkça, iyi işlem sağlamak için otomatik ve otomatik izleme özellikleri veya bayi servis sözleşmesi önerilmektedir. Birçok sistemde, filtre kartuşları gibi bileşenlerin periyodik olarak temizlenmesi veya değiştirilmesi gerekir.

Doğru çalışmayı sağlamak için hangi test veya izleme ekipmanına ihtiyaç vardır?

Hemen hemen tüm su arıtma cihazları, düzgün çalışmayı değerlendirmek ve sağlamak için bazı izleme ve testler gerektirir. Ev su arıtma cihazının sahibi veya kullanıcısı olarak, doğru çalışmayı sağlamak için izleme sizin sorumluluğunuzdur. Bu genellikle özel ekipman gerektirir. Üreticiler genellikle izleme ekipmanını paketin bir parçası olarak veya bir seçenek olarak sunarlar. Hangi testi yapmanız gerektiğini, hangi test ekipmanını ihtiyacınız olduğunu ve tedavi paketinin bir parçası olup olmadığını sorunuz.

Bu ekipmanla hangi hizmet aralıkları ve maliyetleri dahil edilir?

Siz ya da satıcınızın hizmeti verdiğine bakılmaksızın, bir maliyet söz konusudur. Filtreler değiştirilmeli, gerektiğinde malzemeler eklenmeli ve su her şeyin düzgün çalıştığından emin olmak için düzenli olarak kontrol edilmelidir. Gözetimsiz ekipman, bazı kirletici maddelerin artan seviyelerine katkıda bulunabilir. Hangi malzeme ve ekipmana ihtiyaç duyulduğunu ve beklenen maliyetleri öğrenin.

Ünite günlük ihtiyaçlarım için yeterince arıtılmış su üretecek mi?

Kapasite için üretici ve satıcı iddialarını dikkatlice düşünün. Bir marka boyut ve fiyat için olağandışı yüksek kapasite sunuyor gibi görünüyorsa, bu abartılmış olabilir. Birimler talep edildiği gibi çalışmazsa, iade veya değişim politikası var mı? Satıcı bir söz verirse, yazılı olarak isteyin! Ekipmanı kullanan diğer insanlardan memnuniyetlerini sorun.

Ekipman için beklenen ömür nedir? Garanti ne kapsamaktadır?

Garantiyi ve hangi yorumları kapsadığını anladığınızdan emin olun. Suyunuz ekipman ömrünü kısaltabilecek kirletici içeriyorsa, bu garanti kapsamında mıdır? Satıcının bu ekipmanla deneyimi var mıydı yoksa üreticinin sözüne mi güveniyorsunuz? Garanti, kurulum maliyetini karşılar mı?

özet

Su arıtma ekipmanının satın alınması, dikkatle değerlendirilmesi gereken bir karardır. Suyun estetik özelliklerini iyileştirmek veya sağlıkla ilgili hususları ele almak için satın alım yapılıp yapılmadığı, birçok faktörün belirlenmesi gerekmektedir.
Aşağıdakiler ekipman seçiminde kullanılabilecek bazı önemli adımlardır.
  1. Uygun testler kullanılarak ele alınacak sorunu doğru bir şekilde belirleyin.
  2. Sorunu düzeltmek için seçenekleri belirleyin.
  3. Tüm ev ya da tek musluk işleminin gerekli olup olmadığına karar verin.
  4. Saygın bir satıcı seçin.
  5. İkinci bir görüş elde edin.
  6. Önerilen ekipmanın Ulusal Sanitasyon Vakfı veya Su Kalitesi Derneği gibi bağımsız kuruluşlarca test edilmiş veya onaylanmış olup olmadığını kontrol edin.
  7. Satın alabileceğiniz aynı ekipmana sahip olanlarla konuşun.
  8. Ekipmanın tüm maliyetlerini bildiğinizden emin olun: satın alma fiyatı, kurulum, işletim ve rutin gerekli bakım,
  9. Hangi bakımın gerekli olacağını anlayın
  10. Ekipmanın tatmin edici bir şekilde çalışıp çalışmadığını nasıl anlayacağınızı öğrenin.
  11. Sistemin ihtiyaçlarınız için yeterli kapasiteye sahip olup olmadığını belirleyin.
  12. Ekipman ve bileşenlerin beklenen ömrünü belirleyin.
  13. Ekipmanla sağlanan garantiyi anlayın.

Mevcut Su Arıtma Prosesleri

Aktif karbon

Aktif karbon (AC), organik kirleticileri sudan çıkarmak için yaygın olarak kullanılır. Yaygın organik kirleticiler pestisitler, trikloroetilen gibi endüstriyel çözücüler ve benzen gibi benzinin bileşenleridir. Kirletici maddeler, AC'nin geniş yüzey alanıyla adsorpsiyon denen bir süreç ile etkileşirler. AC ayrıca, hoş olmayan tatlara ve kokulara neden olabilecek radon ve birçok doğal organik bileşiğin uzaklaştırılmasında etkili olduğunu kanıtlamıştır.
AC arıtma sistemleri, granül veya toz halinde blok karbon içeren değiştirilebilir kartuşlar kullanır. En fazla karbon içeren kartuşlar, en fazla kirletici maddeleri temizler ve en uzun süre dayanır, böylece kartuş değişimi arasındaki süreyi artırır. Testler, lavabo altı modellerinin, musluk ve tezgah modellerinden daha fazla karbon, daha fazla kolaylık ve daha iyi performansa sahip olduğunu göstermektedir. Kartuş ömrü beklentisi en üst düzeye çıkarılabilir ve değiştirme masrafları en aza indirgenir; filtrelenmemiş suyun muslukta içme ve pişirmekten başka amaçlarla kullanılmasına izin veren sistemler.
AC filtreleri satın alırken aşağıdaki hususlar önemlidir; 1) kirletici temizleme verimliliği, 2) kartuş değiştirme kolaylığı, 3) kartuş tıkanmasını önleyen ekli sediment filtrelerin etkinliği, 4) filtrenin neden olduğu muslukta basınç kaybı miktarı ve 5) olası bakteriyel büyüme ile ilgili riskler AC.

İyon değişimi

İyon değişimi, filtre reçinesi üzerinde bir kimyasal madde için suda bir bileşiğin değiştirilmesiyle çalışır. İyon veya yüklü kirletici maddelerin tedavisinde etkilidir. İnorganik bileşiklerin çoğu iyon değişimi ile giderilebilir, ancak en yaygın organik bileşikler etkili bir şekilde uzaklaştırılamaz. İyon değişimi en çok sağlık endişesi yerine estetik olan bileşikleri çıkarmak için kullanılır.
Su yumuşatıcılar, iyon değiştirme sistemlerinin bilinen en iyi örnekleridir. Su yumuşatıcılar, suyu sertleştiren kalsiyum ve magnezyumun çıkarılmasıyla suyu yumuşatır. Sudaki bu sertlik iyonları, reçine yüzeyine bağlı sodyum iyonları için değiştirilir. Reçine üzerindeki tüm sodyum iyonları sertlik iyonları ile değiştirildiği zaman, su yumuşatıcı artık etkili olmayacaktır. Şu anda, reçinenin sodyum ile yeniden doldurulması gerekmektedir. Bu, reçinenin yüksek konsantrasyonlarda tuz (sodyum klorür) ile yıkanmasıyla gerçekleştirilir.
Yüksek tansiyon ve kalp rahatsızlığı olan kişiler için ev su yumuşatıcılarından değiştirilen sodyum iyonlarının tüketilmesiyle ilişkili bazı sağlık riskleri olabilir. Bu kişiler, bir evde kullanılan su yumuşatıcı kullanılarak maksimum izin verilen sodyum miktarının aşıp aşılamayacağını belirlemek için sağlık profesyonelleri ile görüşmelidir.
Nitrat ve metaller gibi sert olmayan kimyasal iyonların giderilmesi için iyon değiştirme sistemleri de geliştirilmiştir. Reçinelerin yeniden şarj edilmesi, bu durumlarda, sadece özel tesislerde yapılabilir ve bu şekildeki tedaviyi pahalı hale getirir.

Ters osmoz 

Ters ozmoz (RO), çeşitli istenmeyen kimyasallar arasından suya izin veren çok ince bir zar kullanan bir membran ayırma işlemidir. RO membranları, bakteriler, metaller, nitrat ve organikler dahil olmak üzere tüm ana kirletici türlerini temizleyebilir. Bununla birlikte, çok verimli bir şekilde çıkarılmayabilecek bazı organik kimyasallar vardır.
Bir RO sistemi, kontamine suya yüksek basınç uygulayarak, membrandan saf suya zorlayarak çalışır. Saf su, membranın bir tarafında toplanırken, diğer tarafta kirleticiler birikmektedir. Kirleticiler periyodik olarak kanalizasyon veya septik sisteme boşaltılır. RO membranlar, değiştirilmeden önce en az bir yıl sürmelidir.
Tipik RO sistemi, Klor duyarlı membranlar için kloru uzaklaştırmak için RO membranını, RO modülünü, aktif karbon (AC) ön filtrelerini, bazı organik maddeleri uzaklaştırmak için AC su filtrelerini, su depolaması için bir tankı ve atık maddelerini koruyan bir tortu filtresinden oluşur. Kanalizasyona akar. RO birimleri genellikle tedavi edilen suyun küçük hacmi nedeniyle kullanım noktasında bulunur. Genellikle lavabonun altında veya tezgah üzerinde bulunurlar. Su yumuşatıcıları ile ön muamele, son derece sert sular için tavsiye edilir. Ön ve son filtrelerin düzenli olarak değiştirilmesi gerekir.
RO ile ilgili dikkate alınması gereken önemli bir faktör, boşa harcanan büyük su miktarıdır. Bu, ihtiyaç duyulan arıtılmış su miktarına ve membran boyunca basınç düşüşüne bağlı olarak günde 25-60 galon (94.6 L ila 227.1 L) arasında olabilir.

Damıtma

Damıtma, su arıtma işlemini gerçekleştirmek için buharlaşmaya dayanır. Kurşun ve nitrat gibi inorganik bileşikleri ve kolayca buharlaşmayan ve damıtma işleminde geride kalan bazı organik maddeleri uzaklaştırır. Damıtma sırasında su buhar oluşturmak için ısıtılır. Buhar soğutulmakta ve saflaştırılmış su oluşturmak üzere yoğunlaşmaktadır. Buharlaşmamış kirleticiler geride kalır ve periyodik olarak septik veya kanalizasyon sistemine boşaltılır.
Damıtıcılar, kullanım noktası (POU) sistemleridir ve tezgah, duvara monte edilebilir veya arabalara yerleştirilebilir. Sistemler kısmen veya tamamen manuel veya otomatik olabilir. Bazı modeller, damıtma işleminden önce uçucu organik bileşikleri ayırabilir. Klorize edilmemiş su kaynaklarında kullanım için damıtma avantajı, dezenfeksiyonun kaynatma sırasında gerçekleşmesidir. Yoğunlaştırılmış arıtılmış suyun, saklama kabı içinde bakteriler tarafından yeniden kontaminasyonundan kaçınmak için özen gösterilmelidir.
Damıtma ile ilgili problemler arasında sudan ve suda tadabilecek faydalı minerallerin kaybı sayılabilir. İşletme maliyetleri diğer ev tipi muamelelerden daha yüksek olabilir. Bir damıtmadan gelen ısı üretimi kış aylarında faydalı olabilir, ancak yaz aylarında bir dezavantaj olabilir.

Kimyasal Oksidasyon

Kimyasal oksidasyon, kirleticiyi kimyasal olarak daha az itiraz edilebilir olan bir bileşiğe dönüştürerek çalışır. Kimyasal oksidanlar ayrıca bakterileri ve virüsleri öldürerek dezenfektan görevi görürler. Klor, dezenfeksiyon amacıyla çoğu kamuya açık su kaynağına eklenen yaygın bir oksidandır.
Bakteri bulaşmış su beslemesinin ev su arıtımı için pratik olabilecek birkaç güçlü oksitleyici vardır. Bunlar hipoklorit veya hipokloröz asit ve hipobromit veya hipobrom asit içerir. Toz veya sıvı halde bulunurlar. Otomatik besleyiciler kimyasalları doğrudan borulardaki suya eklemek için kullanılır. Bunlar, kullanım noktası veya giriş noktası sistemleri olabilir. Dezenfeksiyonun sağlanması için yeterli temas süresi şarttır.
Klorlu oksidanlar suya hoş olmayan bir tat verebilir ve suda bulunan doğal organik maddelerle reaksiyona girerek potansiyel olarak zararlı klorlu organikler (trihalometanlar) üretebilir.
Ozon başka bir kimyasal oksiendir. İçme suyunda bulunan bakteri, klor ile ilgili tat ve koku problemlerini yaratmadan yok edebilir. Ek olarak, birçok organik bileşik, klorlanmış bileşiklerin oluşumu olmadan ozon tarafından kısmen veya tamamen oksitlenebilir.
Bir oksidanın etkinliği su sıcaklığı, asitliği, oksidanın konsantrasyonu, su kullanımından önce oksidanla temas süresi ve diğer faktörlerden etkilenebilir. Bulanık su için ön işlem gerekebilir.

Morötesi radyasyon

Ultraviyole (UV) radyasyon, mikroorganizmaları öldürerek içme suyunu dezenfekte eder. Yeterli miktarda UV radyasyonu uygulanmalı ya da sadece bu organizmaları yok etmekten ziyade büyümeyi geciktirebilir veya bakteri ve virüslerin çoğalmasını engelleyebilir.
UV sistemleri POU veya POE tedavisi için uygun yerlerde doğrudan su hatlarına yerleştirilir. Diğer teknolojilerle birleştirildiğinde UV son tedavi olmalıdır. Diğer cihazlar, dezenfeksiyon işlemini engelleyen çözünmüş ve çözünmemiş materyalleri çıkarabilir ve UV, sistemde kalan tüm bakterileri öldürebilir.
Bir UV dezenfeksiyon sistemi, bir UV yayan lambanın yanı sıra tortu giderme için bir ön filtreden oluşmaktadır. İyi tasarımlar, kolay tüp ve lamba çıkarılması, 2) radyasyon ve bakteri arasında yeterli temas süresi sağlayan akış hızları ve 3) lamba ve tüpün kolay görsel kontrolünü sağlamalıdır.
UV tedavisinin başlıca avantajı dezenfekte edici kimyasalların eklenmemesidir. Klor eklenmediğinde tat ve koku problemleri daha az ortaya çıkar. Ancak, klor, uygulama noktasının akış aşağısında artık dezenfekte edici bir güç sağlarken, UV böyle bir kalıntı sağlamamaktadır.
Kaynaklar:
Burada sunulan bilgiler "Tüketicinin Korunması Bürosu (6/8/01 erişilen) Tüketiciler İçin" Bir Ev Su Arıtma Ünitesi Alımı "FACTS, Kansas Devlet Üniversitesi Kooperatif Uzatma Servisi Bilgi Sayfası" Su Alışmadan Önce Sorulması Gereken Sorular "dan uyarlanmıştır. Tedavi Ekipmanları "(6/8/01 erişildi), Nebraska Tarım ve Doğal Kaynaklar Enstitüsü ve Michigan State Üniversitesi Uzantısı (6/8/01 erişildi), MSU Uzantısı Su Kalitesi Bültenleri (6/8/01 erişildi) .

















2 yorum:

  1. İnternette araştırma yapıyorum bursa da yaşıyorum ev tipi arıtma cihazları ile ilgili. Sizin firmanızda iyi görünüyor. Yalnız mayer isimli firma var bayağı büyük bir çok ilde yerleri var onlarla sizin arasında kalıyorrum. Mayerin sitesi aşağıda.

    su yumuşatma cihazı

    YanıtlaSil

 
Top